De details maken de meubels

FrankTack_20200616_Afwerkingen1 De details maken de meubels
FrankTack_20200616_Afwerkingen2 De details maken de meubels
FrankTack_20200616_Afwerkingen3 De details maken de meubels

03/07/2020

In ons eigen atelier combineren we altijd ambacht met machinaal werk. De techniek die onze craftsmen hanteren is pure kunst. De manier waarop zij hout bewerken getuigt van puur vakmanschap. De detailafwerkingen maken onze meubels des te krachtiger. We zetten even onze technieken op een rij, waar details absoluut het verschil maken. 

 

  • Crémaillères 

Crémaillères of woutermannetjes zijn draaglatten om planken op te leggen. Ze worden aan de zijkant van de binnenzijde van een kast aangebracht. Op het eerste zicht zijn ze niet onmiddellijk zichtbaar, maar ze zijn er wel. Ze zorgen niet enkel voor een esthetische afwerking van de legplanken in de kast, maar hebben ook een functionele waarde. Deze woutermannetjes zorgen er namelijk voor dat de legplank mooi op zijn plaats blijft, zonder te verschuiven wanneer u er iets oplegt of afneemt. 

 

  • Zwaluwstaartverbindingen

Zwaluwstaartverbindingen hebben hun naam niet gestolen. Ze hebben namelijk overduidelijk een zwaluwstaartachtige vorm. De zwaluwstaartverbinding is een klassieker in de houtbewerking, die ook wel een om-en-om houtverbinding wordt genoemd. Het is een hoekverbinding die veelal toegepast wordt bij lades, kasten en kisten. 

 

Deze complexe constructie vergt verregaand technisch inzicht om ze correct met de hand, of machinaal, te vormen. Één millimeter verkeerd en de stabiliteit verdwijnt compleet. De zwaluwstaartverbinding bestaat uit twee delen: een staart en een huis. Dit zijn twee panelen die slechts op één manier in elkaar geschoven kunnen worden. 

 

Deze klassieker geniet resoluut onze voorkeur. Ze is niet enkel mooi, maar ook enorm stevig en kan daarom een grote ballast aan. Benieuwd hoe we zwaluwstaartverbindingen integreren bij uw interieur op maat? Maak een afspraak!

 

  • Kopse kanten

De kopse kant van de kast is het stukje dat u ziet wanneer u de kast of de lade opentrekt. Dat stuk hout wordt exact afgewerkt zoals de buitenkant van de kastdeur of lade. We willen absoluut vermijden dat uw keuken of kast er onafgewerkt uitziet of dat er een kleurverschil ontstaat tussen de buiten- en binnenkant. Uniformiteit is waar we naar streven, zowel vanbinnen als vanbuiten. 

 

  • Cannelures 

Cannelures doen u misschien meer denken aan de oude Grieken, want daar ontstonden ze oorspronkelijk. U ziet ze bij elke zuil die nog overgebleven is uit die tijd. Menig houtbewerker zag er de schoonheid van in en nam die techniek mee bij het vervaardigen van meubilair.

 

Cannelures zijn manueel gefreesde groeven in het hout. We bekijken hoeveel er nodig zijn om uw meubelen wat meer cachet te geven. Dankzij deze veredeling worden uw meubelen echte sierstukken. 

 

Klaar om van uw keuken en interieur une pièce d’art te maken? Bel ons op 051 40 47 18 of mail naar info@franktack.be, wij maken een afspraak.

Deel dit bericht: