De snijwijzen van fineerhout

05/04/2019

De tekeningen die u ziet in hout hangen grotendeels af van de snijwijze van hout. Kwartier, dosse of afrol, maar wat is het verschil precies?

 

Kwartier betekent dat je rechtsdradig en dus eigenlijk haaks op de jaarringen gaat snijden. In het hout krijg je dan nagenoeg rechte evenwijdige lijnen te zien. Dosse kenmerkt zich door de vlammenstructuur. Dat komt omdat er parallel met het hart van de stam wordt gezaagd. Daarnaast bestaat ook afrolfineer. Er worden vellen van de stam gesneden door deze rond zijn as te laten draaien. Hier weet u eigenlijk nooit perfect op voorhand hoe de tekening zich zal gedragen, dus wij verkiezen om met kwartier en dosse te werken.

 

Verschillende voegtechnieken

Hoe de uiteindelijke plaat eruitziet, hangt ook af van de toegepaste voegtechnieken. In spiegelvorm of in gelijke vorm naast elkaar. Verscheidene vormen worden ook door elkaar gebruikt, als het meubel of interieur daarom vraagt.

 

Bij Frank Tack Interieur maken de vakmannen er een kunst van om de verschillende patronen naadloos op elkaar te laten aansluiten. Maak een afspraak via 051 40 47 18 of info@franktack.be, we bekijken graag wat bij uw interieur past.

Deel dit bericht: