Een keuken en interieur doordrongen van authenticiteit

28/10/2022

Kijk je omhoog, zie je notoire rustieke balken die het plafond sieren. Dwalen je ogen af richting de vloer, dan zie je een markante geel-zalmroze tegel in terracotta. Maar als apotheose van deze oude hoeve mag toch wel de keuken bekroond worden.

 

Een nieuwe keuken optrekken op de oorspronkelijke plaats, dat was de convictie van Marianne en Marnix. Ze wisten heel goed welke aspecten voor hen elementair waren in de keuken. Hoe die tot een geheel moesten fuseren, lieten ze met veel vertrouwen over aan onze interieurarchitecte.

 

“We werken vaak samen met Frank Tack Interieur op professioneel vlak. Toen het tijd was om onze oude hoeve te restaureren, moesten we dan ook niet ver zoeken. Letterlijk, want we wonen op enkele kilometers van de showroom. We wisten heel goed wat we wel en niet mooi vonden, maar hoe we dat moesten toepassen op onze eigen keuken en interieur was ons nog zeer vaag. Interieurarchitecte Véronique kon gelukkig zeer goed onze gedachten lezen en zette waar we altijd naar verlangden van de eerste keer juist om in een praktisch én prachtig ontwerp.”

 

Houtconnaisseurs, zij en wij

Parket is het levenswerk van Marianne en Marnix, zo’n edel materiaal is een eer om rond te werken. Omdat de cohesie van parket en een balkenstructuur op het plafond heel wat authenticiteit en warmte uitstraalt, werd de rest van de materialenkeuze ingetoomd.

 

Houtconnaisseurs zijnde, kozen ze rigoureus voor massieve Franse eik voor de keukenkasten. Spaanse natuursteen sloot naadloos aan bij het warme hout. Het gedrimd een geborstelde werkblad compileert een sublieme match met de subtiele borstelstrepen op de keukenkasten en een bewust houtaccent in enkele meubelstukken.

 

Symmetrie troef in dit interieur

De massieve spoelbak kreeg een secure plaats in het midden van het raam. Dat raam keek uit op de illustere omgeving, alleen was het nogal aan de kleine kant. Om het ruimtelijk gevoel exponentieel te amplificeren, werd het raam doorgetrokken tot op de hoogte van het werkblad.

 

Heimelijke hoekjes

Koken op het eiland deden ze al, maar de dampkap mocht gracieuzer. Om het saillante balkenplafond nog steeds de eer te laten opstrijken boven het eiland, koos de interieurarchitecte bewust voor een kookplaat met geïntegreerde dampkap.

 

“Keukentoestellen differentiëren zich niet door hun charmante looks. Toch kan je ze aan de hand van bewuste keuzes subtiel verbergen, zonder ruimte te verliezen. Met een vernuftige draai-inschuifdeur bijvoorbeeld, het toonvoorbeeld van praktisch én esthetisch”, verduidelijkt interieurarchitecte Véronique.

 

Leidingen, nog een minder aantrekkelijk maar noodzakelijk aspect van een keuken. In deze authentieke hoeve sprongen deze oorspronkelijk in het oog, waar ze nu verborgen zitten achter een ontbijthoekje: een guillotinekast waar het koffiezetapparaat zich schuilhoudt.

 

Ruimte opengetrokken

Classicistische hoeves staan gelijk aan kleinere ruimtes. De aangrenzende bergruimte vormde in se de gewenste aanvulling om de keuken te verruimen. De twee ruimtes kunnen worden afgesloten met een schuifdeur op rail. Een flagrante overweging, want op die manier wordt er geen ruimte weggenomen, maar net bij gecreëerd.

 

De bergruimte vormt dus het verlengde van de keuken, met een dubbele ingewerkte kastenwand en kolomkasten creëerden we extra opbergplaats. Het kastje onder het raam werd bekleed met dezelfde natuursteen als in de keuken. Alle technieken die zich er bevonden werden mooi omkast.

 

Naadloze overgang van keuken naar woonruimte

Aan de andere kant loopt de keuken over in de eetkamer. Verder loop je de zithoek in, die symbolisch afgescheiden wordt van de eetkamer door het parket bewust te schranken. Het gevoel dat je een andere ruimte binnenwandelt, zonder integraal van materiaal te veranderen.

 

Het zit hem in de details

Zo blijkt opnieuw uit de meticuleuze afwerking en doordachte plaatsing van onontbeerlijke elementen. Neem nu de televisie. Voor een guillotinekast was er te weinig ruimte langs de haardwand, maar door de tv op een zwarte rugwand te monteren gaat dit toestel niet met alle aandacht lopen, maar gaat het net zeer summier op in de imposante haardwand. Die tunnelhaard, die zijn warmte afgeeft richting zithoek én eetkamer, remplaceert de oude houtkachel.

 

Oude elementen naar nieuwe staat

De rode draad doorheen het interieur van deze authentieke hoeve is het bewust omspringen met de originele materialen en die een andere invulling geven, gecombineerd met het warme, duurzame van hout.

 

Wat verderop in de woonkamer valt je oog op een wand uit metselwerk. Gebureerde parlementsstenen, waarbij de steen niet helemaal zichtbaar is, maar hier en daar nog met zijn schoonheid komt pronken.

 

Strompel je door naar de inkomhal, krijg je een magnifieke gezandstraalde eiken trap te zien, met daaronder een ingewerkte kastenwand. De vloer werd vervangen door diezelfde terracotta steen die je terugvindt in de keuken. In het toilet merk je een oud waskommetje op, gerecupereerd en daarom perfect in symbiose met de sfeer van deze hoeve. De op het eerste gezicht gedateerde gietijzeren verwarming werd bezet met bloemen, voor een ware retrolook. Een andere verwarming werd weggewerkt in de houten wand van het eiland, zodat ze onzichtbaar wordt. De deuren uit massieve eik worden omkaderd met zwart smeedijzer.

 

De mate van afwerking is iets dat we bij niemand anders ooit gezien hebben. Dat maakt Frank Tack Interieur werkelijk uniek. Alles werd tot in het detail uitgedacht, waardoor je achteraf aan niets extra meer moet denken want alles werd voorzien”, vertelt Marianne vol verwondering.

 

In samenwerking met parketvloeren Cappelle

Deel dit bericht: