24/08/2022
Achter die kenmerkende l’art de vivre waarmee we Frank Tack Interieur onverminderd associëren, schuilt een team van gelijkgestemden die samen streven naar ongeëvenaarde perfectie. Frank Tack legde de basis voor het gelijknamige bedrijf dat uitgroeide tot een gevestigde waarde in de regio en ver erbuiten. De naam én ziel van de oprichter zijn onlosmakelijk verbonden met het vakmanschap dat tot op vandaag heerst in elk van hun realisaties. Maak kennis met het team dat voor en achter de schermen elke dag vol hartstocht inspireert, creëert en construeert.
De grondbeginselen van een succesrijke zaak
Frank Tack, de bedenker en bezieler van het gelijknamige Frank Tack Interieur, haalde de ondernemersspirit en de liefde voor hout bij zijn moeder en vader. In 1963 opende zijn moeder een winkel met babyartikelen, terwijl vader Tack die later transformeerde tot meubelwinkel. Dat die liefde voor schrijnwerk ingebakken zit, blijkt uit de generatie ervoor: ook de grootvader van Frank stond gekend als plaatselijke schrijnwerker. Waar de straal van de Tack-activiteiten ten tijde reikte tot net buiten Oostrozebeke, plaatst Frank Tack Interieur tegenwoordig keukens en interieurs van De Ginste tot Saint-Tropez.
De fakkel werd overgedragen
Vandaag neemt Eline, dochter van Frank, de leiding over de zaak en daarbij horende de functie bazin op zich. Hoewel dat een term is waar ze absoluut niet van houdt. Samen met haar man Tom wil ze allesbehalve die typische CEO zijn. Hun gezamenlijke intuïtie, de complementariteit van hun beide karakters en die ondefinieerbare je ne sais quoi die schuilt achter elke handeling, zorgen ervoor dat alles draait zoals het moet. Het succesverhaal dat Frank creëerde, zetten ze met oneindig veel passie en trots verder.
Tom: “Ik wil er elke dag als eerste zijn, niet om onze mensen te controleren, wél om ze aan te tonen dat we er samen als team voor gaan.” Geen lagencultuur dus bij Frank Tack Interieur, wel een fameuze familiespirit, die doorgetrokken wordt in de werkwijze en in het team. Één equipe waarin eenieder zijn eigen verantwoordelijkheid heeft en het geheel doet rouleren. Eline Tack: “Een geoliede machine van ware vakmannen en -vrouwen, die naadloos op elkaar afgestemd zijn.”
De geliefde Frank Tack signatuur
“Frank Tack zit in mijn hand.” Zo verwoord interieurarchitecte Elise het zo subliem. Al 15 jaar bepaalt zij mee de signatuur van de keuken- en interieurontwerpen van het familiebedrijf. “Onze klanten zijn mensen die bewust, en van ver, naar hier komen omdat ze van onze stijl houden. Een stijl die weinig anderen kunnen aanbieden. Ze kiezen voor die kenmerkende en ongeziene Frank Tack stempel. En die verkrijgen we door eerst goed naar hen te luisteren, en vervolgens hun wensen te vertalen naar een ontwerp op maat. Hun leefgewoontes en wat zij belangrijk vinden, moeten ze kunnen terugvinden in het uiteindelijke ontwerp. Ons inschattingsvermogen blijkt enorm groot te zijn, want we krijgen nagenoeg nooit veel aanpassingen op een ontwerp. En daar zijn we altijd best trots op.”
Over details is Elise duidelijk: “Het zijn de finesses die het ontwerp maken. Je moet ze niet achteraf toevoegen om het ontwerp op te smukken, voor ons zijn details eigenlijk een startpunt, de hoofdzaak. Meestal starten we vanuit een type materiaal. Daarom is het belangrijk dat de klant zijn gekozen vloer of andere materialen meebrengt. Zo kunnen wij alles op elkaar doen aansluiten, en als alles past, is niet enkel de klant enorm onder de indruk, maar halen ook wij meer eer uit ons werk.”
Keukens en interieur pour la vie
Als ze haar naar trends vragen, antwoordt Elise resoluut: “Wij doen niet mee aan trends. Een Frank Tack keuken is er voor het leven. Het is niet de bedoeling dat je over x aantal jaar kan zeggen dat die keuken uit het jaar 2020 dateert. Nee, onze keukens overstijgen trends, op onze keukens staat geen tijdslimiet.”
Onovertroffen artiesten
De interieurarchitectes bij Frank Tack Interieur hoeven zich nooit in te houden om iets speciaals voor te stellen. “In het atelier werken we met échte artiesten. Die mannen maken van een boom een kast, hoe fenomenaal is dat! Dat is ook het grote voordeel van alles in huis te hebben – ontwerp, realisatie en plaatsing – je moet gewoon een paar stappen zetten om rechtstreeks te overleggen met je team.”
Meesterlijke ontwerpen én realisaties
Elise sluit af met: “Je kan een meesterlijk keukenontwerp op papier zetten, maar als je niemand hebt die het kan uitvoeren, tjah, dan sta je nergens.” En dat brengt ons naadloos bij het atelier. De uitdaging om een keukenontwerp uit te voeren komt daar terecht, en daar houden de mannen van. Een goed team bestaat uit mensen die bedenken, zij die realiseren en diegene die plaatsen. Als je mekaar begrijpt en ondersteunt, dan verloopt alles feilloos.
Nooit standaard, wel ambacht
In het atelier maken we kennis met Carl Tack, de broer van Frank. Net zoals Frank, nam Carl de liefde voor de meubelmakerij onbewust over. “Zonder dat je het beseft, observeer je hoe iets gemaakt wordt en ontwikkel je een bepaalde fascinatie.” En zo kwam hij in het atelier terecht, waar hij die bewondering voor schrijnwerk en maatwerk ten volle kan laten zegevieren.
“Ik ben medeverantwoordelijk voor de aankoop, planning en opvolging in het atelier en de plaatsing.” De interieurarchitectes bepalen de esthetiek van een keuken, de indeling, kleuren en materialen, maar de technisch tekenaar verifieert of het wel haalbaar is. Wat overeengekomen is met de klant willen ze koste wat het kost realiseren. Ze gaan tot het uiterste om hun standaard, die allesbehalve standaard is, aan te houden. Worden ‘speciallekes’ afgesproken, dan worden die ook effectief uitgevoerd. En die uitvoering houdt Carl nauwlettend in het oog.
“In overleg bepalen we hoe iets uitgevoerd zal worden. Prototypes zijn er niet, want alles is maatwerk. Als team moeten we allemaal op dezelfde golflengte zitten om iets perfect te realiseren. Mijn jarenlange ervaring in de branche helpt me om alles efficiënt te bekijken: wat is de slimste, beste en snelste keuze?”
Complementair verhaal
Carl staat er niet alleen voor, integendeel, in het atelier kan hij rekenen op een ervaren achterban die ook wel graag het voortouw neemt. Hannes, of chef atelier zoals ze hem ook wel eens noemen, ontleedt het keukenontwerp en zorgt dat het gerealiseerd wordt met de vereiste mensen, machines en materialen. Noem hem gerust ook het brein achter de realisatie.
“Elk meubelstuk vormt in se een onderdeel van het geheel. En de combinatie van die aparte hoofdstukken moet samen één samenhangend verhaal vertellen: een totaalconcept, van het kleinste hoekje in een huis tot de allergrootste ruimte. Zit er een speciaal stuk in, dan is het aan ons om uit te denken hoe we het gaan verwezenlijken.” Met zijn 18 jaar in dienst weet hij als geen ander hoe hij een ontwerp op papier naar een afgewerkte realisatie moet vertalen. Daarbij kan hij rekenen op zijn ateliermedewerkers, een gezonde mix van dynamische jongeren en de ervaren oudere equipe.
Onfeilbare kwaliteit
Alles wat vervaardigd wordt, moet ook worden gecontroleerd. “De kwaliteitscontrole voeren we in de eerste plaats uit in het atelier. We zetten alles ineen zoals het er uiteindelijk zal uitzien. Staan alle details op punt, dan laten we het over aan onze plaatsers die met de nodige finesse alles ter plekke opstellen.”
Begeesterde meubelmakers
“Een goed team is onmisbaar. Daarom hou ik ervan dat elke vakman in ons atelier zich ten volle kan ontplooien, bijleren en elke dag mag doen waar hij goed in is en wat hij het liefste doet”, vertelt Hannes trots. “We zijn allemaal meubelmakers, in hart en ziel”, voegt Jeffrey eraan toe. Ooit begon hij er als vakantiejob, nu zijn we 26 jaar en nog veel meer ervaring later.
“Mijn specialisatie? Natuursteen. De dikte en alle details worden bepaald door onze interieurarchitectes, en ik moet ervoor zorgen dat het exact zoals op plan wordt uitgevoerd. Mijn job bestaat eigenlijk uit twee delen. Je hebt de praktische kant, waarbij ik de productie coördineer en naga hoe we het natuursteen keukenblad in één stuk in de ruimte kunnen binnenbrengen. Als we dat op voorhand al uitdokteren, winnen we bij de plaatsing alleen maar tijd. Daarnaast let ik op de finesses, de afwerking van de rand, de kleur van de massieve spoelbak, de verlijming … Want ook die moeten pico bello zijn.”
Als we hem vragen of iemand die zijn job met minder passie doet, evenveel oog voor detail zou hebben, dan is het antwoord resoluut neen. “Als je van natuursteen je specialisatie maakt, dan let je des te meer op details. Zelfs de kleinste onvolmaaktheid merk je op. Voor mij is een keuken een puzzel, als er ook maar één onderdeeltje ontbreekt of niet aan de verwachtingen voldoet, dan klopt het geheel niet.”
Op perfectie staat geen tijdslimiet
De reden waarom Jeffrey nog elke dag vol goesting uit zijn bed komt? “De variatie! De ene dag is langer dan de andere, maar je gaat met volle overtuiging aan de slag tot het effectief af is, hoelang dat ook duurt. Je moet je niet opjagen, het moet in orde zijn. We werken nog altijd met natuurproducten, en wij willen dat die overal mooi inpassen. De uren die je aan een keuken werkt worden bepaald door het resultaat: alles moet perfect zijn, en tijd maakt voor ons niet uit.”
L’art de vivre over generaties heen
Eline vat het mooi samen: “Het respect voor onze mensen is eindeloos, wat zij elke dag verwezenlijken is verbluffend.” Eline sluit af met: “Ik kan onze zaak en wat we doen geen enkele dag loslaten.” En ook dat typeert de denk- en werkwijze van iedereen bij Frank Tack Interieur. Die l’art de vivre, dat leven voor je ambacht, voor de kunst van keukens en interieurs, dat zit er ingebakken. Over generaties heen in Eline Tack haar geval. Zij kanaliseert de geest van Frank Tack, straalt hem uit en zet hem verder. En wie weet, volgen nog vele generaties na haar.
Bedankt aan de redactie van Tijdloos Wonen voor een exclusieve feature in hun editie van augustus.
Maak een afspraak
voor een ontwerp
op maat
Klaar om van uw interieur une pièce d’art te maken? Schrijf of bel ons, wij maken een afspraak om één op één uw wensen te ontdekken.