Op zoek naar een keuken? Denk aan de fundering!

FrankTack_20200616_Stelpoten Op zoek naar een keuken? Denk aan de fundering!

16/08/2020

Wanneer u op zoek bent naar een kwaliteitsvolle keuken, waar u het liefst een leven lang genot van hebt, gaat u best na hoe het zit met de fundering. Die vormt letterlijk de basis van een goede keuken.

 

Verschil tussen sokkel en stelpoten

Eerst schetsen we even het verschil tussen een sokkel en metalen stelpoten. Een sokkel is een geraamtevervaardigd uit multiplexplaten die het volledige gewicht van de keuken dragen. Omdat de grond nooit voor de volledige 100% vlak is, kan een sokkel echter niet op alle punten tegelijk steunen. Dat is nochtans nefast voor de stabiliteit van de keuken. Stelpoten worden ook wel stelvoeten genoemd. Ze worden vooral gebruikt om apparaten of kasten op een onregelmatige vloer te plaatsen. Doordat ze in hoogte verstelbaar zijn, lenen ze zich uitstekend om vloeroneffenheden te compenseren. Door ze te gebruiken in de keuken, staat de keuken niet enkel waterpas, maar ook uiterst stabiel

 

Sokkel zorgt voor problemen in de keuken

De meest gangbare vorm van ondersteuning in de keuken is een sokkel, vervaardigd uit multiplexplaten. Het probleem met zo’n sokkel is dat die na verloop van tijd in het midden of aan de zijkant gaat doorzakken of bol komt te staan. Het werkblad weegt te zwaar door, de potten en pannen in de kast doen uw kast inzakken, wanneer u te veel leunt op het aanrecht voelt u een buiging … Het resultaat? Kastdeuren gaan schuin hangen en uw keuken verliest al zijn stevigheid.

 

Metalen stelpoten zorgen voor stabiele keuken

Metalen stelpoten bieden dé oplossing. Omdat de grond nooit voor de volledige 100% vlak is, kan een sokkel niet op alle punten tegelijk steunen. Dat is nochtans van groot belang voor de stabiliteit van de keuken. Wanneer de keukenkasten op metalen stelpoten worden geplaatst, kunnen de poten elk afzonderlijk tot op de millimeter aangepast worden zodat uw keuken op elk punt evenveel rust. Om de keuken mooi af te sluiten met de grond, wordt een waterproof voorzetplint geplaatst die uit hetzelfde materiaal bestaat als de keukenkasten. 

 

Er bestaan echter veel diverse meubelpootjes van verschillende kwaliteiten. Let erop dat u niet te maken krijgt met de goedkopere variant, want die kunnen hetzelfde negatieve effect hebben als een sokkel. 

 

Plaatsing van metalen stelpoten

Ook de plaatsing van de poten is van uiterst belang. Sommige fabrikanten plaatsen de pootjes onder de vloerplaat. Dat kan echter zorgen voor een vervorming van die plaat. Bij Frank Tack Interieur denken we structureel na over een duurzaam resultaat en kiezen we er daarom voor om de metalen stelpoten op verschillende plaatsen te positioneren.

 

Klaar om van uw keuken une pièce d’art te maken? Bel ons op 051 40 47 18 of mail naar info@franktack.be, wij maken een afspraak.

Deel dit bericht: