Slechte fundering is nefast voor uw keuken

06/05/2019

Uw keuken valt of staat met een goede fundering. Letterlijk dan. Als de ondergrond niet stevig is, kan uw keuken dat onmogelijk zijn.

 

Veel keukens rusten op voorzetplinten of op losse pootjes. De meest gangbare vorm van ondersteuning is een sokkel, vervaardigd uit multiplexplaten. Het probleem met zo’n sokkel is dat die na verloop van tijd in het midden of aan de zijkant gaat doorzakken of bol komt te staan. Het werkblad weegt te zwaar door, de potten en pannen in de kast doen uw kast inzakken, wanneer u te veel leunt op het aanrecht voelt u een buiging … Het resultaat? Kastdeuren gaan schuin hangen en uw keuken verliest al zijn stevigheid.

 

Hoe vermijdt u kromtrekken en doorzakken?

Metalen stelpoten bieden dé oplossing. Omdat de grond nooit voor de volledige 100% vlak is, kan een sokkel niet op alle punten tegelijk steunen. Dat is nochtans nefast voor de stabiliteit van de keuken. Wanneer de keukenkasten op metalen stelpoten worden geplaatst, kunnen de poten elk afzonderlijk tot op de millimeter aangepast worden zodat uw keuken op elk punt evenveel rust. Om de keuken mooi af te sluiten met de grond, wordt een waterproof voorzetplint geplaatst die uit hetzelfde materiaal bestaat als de keukenkasten.

 

Er bestaan echter veel varianten meubelpootjes van verschillende kwaliteiten. Let erop dat u niet te maken krijgt met de goedkopere variant, want die kunnen hetzelfde negatieve effect hebben als een sokkel.

 

Positionering van stelpoten is enorm belangrijk

Ook de plaatsing van de poten is van uiterst belang. Sommige fabrikanten plaatsen de pootjes onder de vloerplaat. Dat kan echter zorgen voor een vervorming van die plaat. Bij Frank Tack Interieur denken we structureel na over een duurzaam resultaat en kiezen we er daarom voor om de metalen stelpoten op verschillende plaatsen te positioneren. De stelpoten worden deels onder de vloerplaat geplaatst en voor een stuk onder het zijpaneel. Daardoor wordt de neerwaartse druk van de vloerplaat afgeleid. Brede kasten worden bovendien voorzien van een extra poot in het midden.

 

Nog een voordeel van een keuken op stelpoten met voorzetplint, is dat u die plint gemakkelijk kan wegnemen om eronder te poetsen, een buis te herstellen of een toestel aan te sluiten op elektriciteit. Wanneer uw keuken in het slechtste geval onder water komt te staan, kunt u de plint wegnemen om het water te laten ontsnappen. Dat kunt u bij een keuken op houten sokkel jammer genoeg niet. Het water tast het hout dan aan, met desastreuze gevolgen voor de stabiliteit van uw keuken.

 

Opgemeten tot op de millimeter

Een keuken met stelpoten vraagt om een aanpak op maat. Om uw keuken exact te doen passen binnen de ruimte, komen onze vakmannen bij u thuis langs om alles correct op te meten. De hoogte, breedte en diepte van uw keuken, maar ook de hellingsgraad van uw vloer. Enkel zo kunnen we de exacte hoogte van elke poot afzonderlijk afstellen zodat uw keuken perfect waterpas op vloer staat. Door alles op te meten, kan ook het werkblad tot op de millimeter op de muur worden aangesloten.

 

Klaar om van uw keuken une pièce d’art te maken? Bel ons op 051 40 47 18 of mail naar info@franktack.be, wij maken een afspraak.

Deel dit bericht: