Waarom fineer nu eenmaal de slimste keuze is

05/03/2019

Van eik alleen al bestaan meer dan 400 types. En er zijn nog honderden andere houtsoorten. Hoe maakt u dan een gegronde keuze wanneer het over uw meubelen gaat? En kiest u dan voor massief of fineerhout? Weet u het allemaal niet goed? We helpen u even verder.
 
Fineer, wat is het?

Fineer is een dunne laag hout die uit de stam gesneden wordt. Bij fineerhout wordt dus het maximale van de stam benut, waardoor er heel weinig verlies is. Doorgaans varieert de dikte afhankelijk van de houtsoort. De fineerlaag wordt verlijmd met een draagplaat. Dit type hout leent zich uitstekend voor uiteenlopende realisaties, van kasten tot wandpanelen en zelfs vloeren.

 

En wat zijn de voordelen?

U hoort vaak zeggen “hout leeft”, maar wat betekent dat nu? Doordat hout vochtigheid uit de lucht kan opnemen, gaat het vaak uitzetten, krimpen of krom trekken. Vandaar dat u het vaak hoort kraken. Bij fineerhout is de kans op kromtrekking aanzienlijk lager. Schommelende luchtvochtigheid heeft er namelijk nagenoeg geen effect op.

 

Luxueuze uitstraling

Fineer wordt vaak gekozen omwille van zijn prachtige luxueuze en unieke uitstraling. Omdat geen enkele boom er hetzelfde uitziet, heeft deze dunne laag hout altijd een patroon- en kleurverschil. Elke fineerplaat heeft zo zijn eigen karakter. Een uniciteit die een extra touch geeft aan elke realisatie.

 

Het uitzicht van fineer hangt ook deels af van de snijwijze. Kwartier en rechtsdradig, of dosse met vlamtekening, of toch liever schilfineer. Bij Frank Tack Interieur maken de vakmannen er een kunst van om de verschillende patronen naadloos op elkaar te laten aansluiten. Uit onze houtbibliotheek met meer dan 50 houtsoorten selecteren ze de stukken die een perfecte opeenvolging van kleur en textuur vormen, die perfect in uw interieur passen. Fineerplaten kunnen overigens ook gelakt of gebeitst worden met gekleurde pigmenten, waarbij de houtstructuur nog steeds perfect tot zijn recht komt.

 

Formaldehydevrij

Vroeger werd vooral gewerkt met lijm die formaldehyde bevat. Die stof kan tot 2 jaar na aanbrengen nog vrijkomen in uw woning, waardoor dit uw gezondheid kan schaden. Bij de verwerking van fineer werken wij daarom bewust uitsluitend met formaldehydevrije lijm bij de houtverwerking. Recycleerbaar én milieuvriendelijk.

 

Betaalbaar en toch exclusief

Kiezen voor fineer is genieten van betaalbare en verfijnde looks. Elke realisatie heeft een levendige en exclusieve uitstraling. Klaar om van uw interieur une pièce d’art te maken met fineer? Bel ons op 051 40 47 18 of mail naar info@franktack.be, wij maken een afspraak.

Deel dit bericht: